Chałka drożdżowa to jeden z ulubionych drożdżowych wypieków.
Na blogu są już przepisy na chałkę ale ta jest trochę dłużej przygotowywana ale jest znakomita.
Teraz, kiedy mamy trochę więcej czasu w domu możemy pokusić się o taką chałkę.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/04/A1AB2AC4-DFFB-4B38-AC42-FE65E53224D8-682x1024.jpeg)
Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 550
1 szklanka ciepłego mleka,
20 g świeżych drożdży,
3 żółtka,
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 jajko,
cukier waniliowy,
szczypta solijajko do posmarowania,
sezam
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn. W garnku podgrzewamy delikatnie mleko, dajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15-20 min w ciepłe miejsce.
Masło roztapiamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka ( ciepłe nie prosto z lodówki) i wyrośnięty zaczyn. Chwilę mieszamy wszystko, następnie dodajemy roztopione masło. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne – około 8 minut.
W razie potrzeby można podsypać nieco mąką.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na deskę posypaną mąką i dzielimy na dwie części.
Każdą z części dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich wałeczki o tej samej długości i zaplatamy warkocz.
Zaplecione chałki odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, jeszcze na ok 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35min, aż chałka się ładnie zarumieni. Jeśli będzie za szybko wierzch brązowieć, to można przykryć folią aluminiową.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/04/21F3716E-B1F8-4D69-807F-38706A9EBA5A-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/04/24764CF5-3C4E-46E0-A124-7786F8C414EC-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz