Chałka drożdżowa z sezamem

Chałka drożdżowa to jeden  z ulubionych drożdżowych wypieków.
Na blogu są już przepisy na chałkę ale ta jest trochę dłużej przygotowywana ale jest znakomita.
Teraz, kiedy mamy trochę więcej czasu w domu możemy pokusić się o taką chałkę.

Składniki:

3  i 1/3 szklanki mąki pszennej 550

1 szklanka ciepłego mleka,

20 g świeżych drożdży,

3 żółtka,

4 łyżki cukru

3  łyżki masła

1 jajko,

cukier waniliowy,

szczypta solijajko do posmarowania,

sezam

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn. W garnku podgrzewamy delikatnie mleko, dajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15-20 min w ciepłe miejsce.

Masło roztapiamy. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier,  cukier waniliowy, żółtka ( ciepłe nie prosto z lodówki) i wyrośnięty zaczyn. Chwilę mieszamy wszystko, następnie dodajemy roztopione masło. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne – około 8 minut.
W razie potrzeby można podsypać nieco mąką.

Tak przygotowane ciasto  przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na deskę posypaną  mąką i dzielimy na dwie części.
Każdą z części dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich wałeczki o tej samej długości  i zaplatamy warkocz.

Zaplecione chałki odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce, jeszcze na ok 40 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35min, aż chałka się ładnie zarumieni. Jeśli będzie za szybko wierzch brązowieć, to można przykryć folią aluminiową.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.