Mini chałki z sezamem

Te mini drożdżowe wypieki (choć takie mini to one nie są) sprawdzą się idealnie na śniadanie. Fakt, są nieco pracochłonne ale dość długo trzymają świeżość więc będą dobre także kolejnego dnia. Ja najczęściej takie drożdżowe wypieki na śniadanie szykuję w weekend, gdy nie spieszno mi do pracy i innych obowiązków.

No i ten zapach w całym domu..

Składniki:

600g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

350 ml mleka

100g margaryny Śniadaniowej klasycznej

1 jajko

Szczypta soli

Sezam

Wykonanie:

150 ml mleka lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Łączymy ze sobą składniki i odstawiamy na ok 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Margarynę roztapiamy. Podgrzewamy resztę mleka. Do miski przesiewamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy rozbełtane jajko, podgrzane mleko razem z wyrośniętymi drożdżami. Powoli dodajemy roztopioną margarynę wyrabiając cały czas ciasto. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie mieć gładką i nieprzywierającą konsystencje. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odkładamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, chwile wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Możemy na więcej jeżeli chcemy by nasze chałki były malutkie. Każda część dzielimy na 3 wałki, które zaplatamy w warkocze. Gotowe chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy jeszcze na ok. 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałki smarujemy rozbełtanymi jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20-25 min, aż się ładnie zarumienią.

Najsmaczniejsze są jeszcze cieple.

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa
Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.