Bajgle

Bajgle to popularne drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Jest bardzo miękkie i puszyste w środku więc idealnie nadaje się na kanapki albo jako samodzielna przekąska. Wykonanie ich jest co prawda trochę pracochłonne ale warto zrobić bo bajgle są wyjątkowo pyszne. Posypujemy je sezamem, makiem lub innymi ulubionymi ziarenkami.

Z takich bajgli można zrobić pyszną kanapkę np. z łososiem wędzonym i warzywami, lub z mięsem, serem co kto lubi.

 

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 550,

300 g wody letniej,

5 g drożdży świeżych ,

1 ½ łyżeczki soli,

1 łyżka miodu,

1 żółtko,

Sezam

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na 15 minut aby trochę „popracowały”.

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże, sól, miód  i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Smarujemy ciasto olejem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki – około 10 z tej porcji wychodzi. Następnie z każdej kulki formujemy bajgle: robimy dziurkę w cieście i okręcamy je wokół palca aż zrobi się kształt bajgla. Układamy je na desce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej łyżkę ciemnego cukru i delikatnie wkładamy bajgle i gotujemy po 1 minucie z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ścierkę.

Następnie smarujemy bajgle roztrzepanym  żółtkiem z łyżką wody i posypujemy sezamem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.