Bułeczki na śniadanie

Nie wiem jak wy ale my lubimy świeże i prawie ciepłe bułeczki na śniadanie. Takie ciepłe cudeńka przygotowuję zazwyczaj w sobotę lub niedzielę,  wtedy  mam rano czas bo nie muszę biec do pracy. Wcześniej wieczorem przygotowuję zaczyn i rano dzień zaczynam od “działalności artystycznej” w kuchni. Wszystkich domowników budzi zapach świeżych bułeczek.

Pyszne bułeczki na śniadanie  Zaczyn

20 dag mąki pszennej

7 dag drożdży świeżych

200ml letniej wody

Ciasto: 40 dag mąki pszennej

10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej

350 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

5 łyżek oliwy,

Ziarna słonecznika, siemię lniane

Wykonanie

Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 5  godzin (ja przygotowuję zaczyn na noc).

Do miski dajemy mąkę pszenną, żytnią dodajemy do niej zaczyn, sól, oliwę, wodę   i wyrabiamy  na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na kulki, formujemy bułeczki  i układamy na blasze, pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Można posypać mąką, ziarnami i przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok.  30 minut.

Pyszne bułeczki na śniadanie

Pyszne bułeczki na śniadanie

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Przyjemnie obudzić się w domu pachnącym świezymi wypiekami. 🙂 Uwielbiam zapach drożdży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.