Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Ten chleb powstał z myślą o mojej córce, która lubi  suszone pomidory, a które w tym roku mamy własnej produkcji. Wielokrotnie prosiła mnie o upieczenie takiego jasnego (a’la bagietka) z pomidorami. Jak już pisałam piekę od roku nieprzerwanie chleb na zakwasie (najczęściej z maki pełnoziarnistej orkiszowej, żytniej) ale czasami dla odmiany trzeba  spróbować innego chleba – jasnego, pulchnego i  miękkiego.

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

 

 

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru,

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

350 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy,

Suszone pomidory ( dowolną ilość w zależności jak lubimy)

Łyżka  ziół ( ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)

Wykonanie:

Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4  godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę pszenną, sól, oliwę, zioła, wodę i wyrobić na gęste ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie), na koniec dodać suszone pomidory( pokrojone na kawałki) i wyrobić delikatnie. Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu mąką. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut.

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Listopad 18
    Odpowiedz

    Dzięki za odwiedziny 🙂 cieszę się, że się podoba 🙂 bardzo lubię makaron, więc z braku innego składnika, postanowiłam go wykorzystać 🙂

  2. Listopad 18
    Odpowiedz

    Fajny chlebek, świetny pomysł z tymi pomidorkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.