Polędwica wołowa cygańska

Jest to propozycja dla miłośników krwistej i aromatycznej wołowiny. Wołowina nie potrzebuje specjalnych przypraw, jest dobra w najprostszej wersji – w pieprzem, masłem.

Nie można jej piec długo bo stanie się twarda i gumiasta. Najlepsza jest lekko krwista bo wtedy jest miękka i soczysta. Po upieczeniu trzeba ją przykryć na jakiś czas aby ostygła pod przykryciem i „odpoczęła”.

Można ją jeść jako ciepłe danie do obiadu ale jest również dobra jako wędlina do kanapki.

Ja zrobiłam ją sobie następnego dnia w kanapce z pikantnym sosem chrzanowym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i oczywiście z moim chlebem. Było to coś wyjątkowo pysznego.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

600 g polędwicy wołowej cygańskiej,

Grubo mielony pieprz,

Sól,

Łyżka masła,

Kilka igiełek świeżego rozmarynu

Wykonanie

Polędwicę wołową myjemy, suszymy i obtaczamy solidnie w grubo mielonym pieprzu i drobno pokrojonym rozmarynie- mocno przyklepujemy aby pieprz i rozmaryn dobrze połączył się z mięsem.

Następnie , rozgrzewamy dobrze patelnię z olejem rzepakowym i smażymy mięso z dwóch stron – po 4 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka i wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczemy bez przewracania około 10 – 12 minut.

Mięso wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy na około 7 minut aby mięso odpoczęło. Następnie solimy i dajemy masło. Mięso kroimy na plastry i podajemy. Polewamy powstałym sosem. Pycha ..

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. TEA
    Kwiecień 13
    Odpowiedz

    Breniu!To jest to czego szukałam.Niby taki prosty i szybki przepis.Pycha,niebo w gębie,smakuje wyśmienicie i tak wygląda jak na fotkach,które zrobiła Twoja córcia Ania.Pierwszy raz zrobiłam ją 2 tygodnie temu,a dzisiaj robię ją po raz drugi …na święta Wielkiejnocy.Kusi mnie jeszcze przepis na schab suszony po litewsku.Dziękuję i pozdrawiam.

  2. TEA
    Kwiecień 13
    Odpowiedz

    Wyśmienite,wyśmienite,wyśmienite.Dziękuję Breniu za super przepis.Ani też dziękuję za super zdjęcia.Naprawdę wygląda tak jak na Twoich fotkach.

  3. Brenia
    Kwiecień 15
    Odpowiedz

    🙂 Wspaniale, że mięso wyszło !! Pozdrawiam 🙂

  4. Józefa
    Listopad 27
    Odpowiedz

    Zrobiłam dwa razy, za każdym mięso miało świetny smak, ale przerosty niestety zepsuły przyjemność jedzenia = zostały ‘do usunięcia z ust’. Przestrzegałam podanych zasad. Jakie błędy popełniam? – niezbyt ufam pochlebcom’

  5. Józefa
    Listopad 27
    Odpowiedz

    Zrobiłam dwa razy, za każdym mięso miało świetny smak, ale przerosty niestety zepsuły przyjemność jedzenia. zostały usunięte z ust. Przestrzegałam podanych zasad. Jakie błędy popełniam. Nie ufam pochlebcom

  6. trw
    Styczeń 21
    Odpowiedz

    Dlaczego myjesz takie mięso? To nie kura z podwórka… Wystarczy osuszyć papierowym ręcznikiem. Woda nie zmyje “bakterii”, a gdyby te występowały, to jeszcze rozniosą się po zlewie.

  7. Barbara
    Styczeń 23
    Odpowiedz

    Czy garnek w piekarniku ma być przykryty? I czy należy do garnka olej?

  8. Brenia
    Styczeń 24
    Odpowiedz

    Mięso nie musi być przykryte, przykrywamy po upieczeniu aby odpoczeło. Do garnka dajemy ten tłuszcz na którym wczesniej się smażyło mięso. Jeśli będzie mało to można dolać trochę oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.