Steki wołowe w sosie pieprzowym

Jeśli chcecie zrobić przyjemność męskiej części rodziny to zachęcam do zrobienia steków wołowych. Z okazji moich imienin, w ubiegłą niedzielę  wydawałam rodzinie  obiad imieninowy. Większą część tej rodziny to faceci, którzy są typowymi miłośnikami dań mięsnych. Zarządziłam więc, że na obiad będą steki z wołowiny, które zostały zakupione w Lidlu ( naprawdę dobre mięso tam mają). Inspirację na steki znalazłam na blogu Kwestia smaku i męska część rodziny była usatysfakcjonowana i zadowolona.. Do tego upiekłam domowe frytki i była uczta na całego.  Sos pieprzowy z brandy jest rewelacyjnym dodatkiem do steków.

Składniki

4 duże steki wołowe o grubości 1,5 cm,

Sól, pieprz,

4 łyżki brandy,

Świeży grubo zmielony pieprz

Olej rzepakowy do smażenia,

Małe opakowanie śmietany 18%

Wykonanie

Mięso myjemy, wycieramy, ma być suche. Ziarenka pieprzu grubo mielimy lub  tłuczemy w moździerzu ( ja tak zrobiłam) i nacieramy nimi mięso. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki po 5 minut z każdej strony. Odkładamy steki do ciepłej miski, doprawiamy solą, przykrywamy i chwilkę zostawiamy aby ostygły. Na patelni, na której smażyliśmy steki wlewamy brandy i mieszamy razem z tłuszczem ze smażenia mięsa ( zeskrobujemy to co jest na patelni), wlewamy sok powstały w misce z mięsem i dalej gotujemy. Na koniec dajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy solą. Podajemy steki z sosem pieprzowym i np. z domowymi frytkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.