Pozostając jeszcze w powalentynkowym i potłusto-czwartkowym klimacie mam dla was szybki przepis na domową szarlotkę. Moja ulubiona szarlotka to ta na kruchym, maślanym cieście, ale ono wymaga nieco dłuższego przygotowania. Dlatego też dziś zapraszam na szybką szarlotkę na cieście francuskim – idealna gdy zapowiedzą się niespodziewani goście.
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 kg jabłek – ligole
Łyżeczka cukru waniliowego
cynamon
Wykonanie
Jabłka obieramy, kroimy w większe plasterki i smażymy na małym ogniu, z łyżeczkę cukru waniliowego. Nie muszą być na miękko wysmażone.
Jabłka ligole sprawdziły się tutaj doskonale bo były słodkie i bardzo dobrze podsmażyły.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i chwilę trzymamy w cieple.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy dwa koła o wielkości formy do pieczenia.
Wykładamy na spód tortownicy jedno koło, dodajemy wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem, przykrywamy drugim kołem. Smarujemy roztrzepanym białkiem.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz