Ten przepis to klasyka, która w moim domu występuje od dawna. Sekretem jest cudownie kruche ciasto, a podstawą by szarlotka się udała – dobre jabłka.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/9512BEFF-02E1-4308-9D03-AD128A1D7F3B-706x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/BB8DD4AF-D093-44C0-A31E-11CA4A90FC2E-683x1024.jpeg)
Składniki na dużą blachę 20x40cm:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru
1 margaryna lub 200 g masła
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki mleka,
2 kg jabłek
Cynamon
Jabłka przygotowuję wcześniej tzn. obieram , kroję na małe kawałki i podsmażam w garnku z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru. Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzam.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę (ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/14A1BE49-B532-4CA7-B1AC-DC35FE9879F0-806x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/CA7AE270-936E-4A6B-B676-84D4195FFCB0-1024x683.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz