Szarlotka klasyczna

Ten przepis to klasyka, która w moim domu występuje od dawna. Sekretem jest cudownie kruche ciasto, a podstawą by szarlotka się udała – dobre jabłka.

Składniki na dużą blachę 20x40cm:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

pół szklanki cukru

1 margaryna  lub 200 g masła

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

pół szklanki mleka,

2 kg jabłek

Cynamon

Jabłka przygotowuję wcześniej tzn. obieram , kroję na małe kawałki i podsmażam w garnku z 2 łyżkami wody,  cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru. Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzam.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę (ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.