Kurczak faszerowany jabłkami, majerankiem i cebulą

Jesień za oknem spowodowała, że szukamy dań, które nas rozgrzeją,  a u mnie dodatkowo nie powinny być  ciężkie.  Zapraszam dzisiaj na aromatycznego i soczystego kurczaka z jabłkami, cebulą i majerankiem. Mięso w takim wydaniu jest pyszne, pachnie majerankiem, jabłkami i jest lekkie.

Kurczak faszerowany jabłkami, majerankiem i cebulą

Składniki:

Kurczak

4  łyżki majeranku,

3 gałązki majeranku świeżego,

½ kg jabłek,

2 ząbki czosnku,

Łyżka masła,

2 duże cebule,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka   myjemy, suszymy, przyprawy ( sól, pieprz, wyciśnięty czosnek) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kurczak  powinien  być dobrze doprawiony.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy ( nie obieramy),  kroimy na małe kawałki i mieszamy z majerankiem i połową cebuli.. Takim farszem nadziewamy kurczaka (zostawiamy trochę jabłek i cebuli) do dołożenia  na koniec pieczenia.  Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z cebulą, świeżym majerankiem  i pieczemy. Kurczak  przyrządzony w ten sposób jest bardzo aromatyczny i soczysty.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Kurczak faszerowany jabłkami, majerankiem i cebulą

Kurczak faszerowany jabłkami, majerankiem i cebulą

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. tagor22
    22 grudnia
    Odpowiedz

    To jest dobry przepis, robię takiego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.