Omlet cesarki z malinami

Kaiserschmarrn to popularny omlet  na słodko, rodem z Austrii. Jak głosi legenda, cesarz Franciszek  Józef zażyczył sobie, na kolację placek naleśnikowy. Kucharz zajęty przygotowaniem innych dań, robiąc naleśnik przypalił go trochę i w ferworze pracy,  próbując szybko go odwrócić, połamał na mniejsze kawałki. Nie miał czasu na nowy naleśnik więc połamał go na jeszcze mniejsze kawałki, posypał cukrem pudrem, dodał konfiturę. Zaniósł cesarzowi, mówiąc, że właśnie zrobił nowe danie. Cesarzowi tak posmakowało nowe danie, że kazał sobie często je robić.
Omlet jest szybko do zrobienia a smakuje rewelacyjnie. W przepisach jest dodawany cukier do ciasta ale ja nie dodawałam bo nie lubię za słodkich omletów. Posypany cukier puder, u mnie wystarczył. Do tego świeże maliny i było to coś przepysznego.

Może być na śniadanie ale równie dobrze może być deserem.

Składniki na 2 porcje

3 jajka,

Szczypta soli,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki mąki pszennej,

½ łyżki masła,

Maliny,

Cukier puder

Wykonanie

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy jogurt, żółtka i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita.
Białka ubijamy ze szczyptą soli mikserem na szybkich obrotach. Jak piana będzie na sztywno ubita , dodajemy ją do mąki i tym razem mikserem ale na małych obrotach mieszamy wszystkie składniki.

Patelnię ( średnica około 18 cm) nagrzewamy, dodajemy  masło  ( najlepiej klarowane). Na rozgrzane masło wlewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Smażymy na małym ogniu około 5 minut, aż omlet będzie zarumieniony od spodu. Następnie odwracamy go szeroką łopatką i jeśli się rozerwie to nie ma problemu bo w następnej kolejności rozrywamy, odwrócony omlet na mniejsze kawałki ( robimy to widelcem lub łopatką). Smażymy odwrócony w kawałkach 2 minuty a następnie obsmażamy kawałki omletu z innych stron ale nie za długo ( minutę).
Przekładamy kawałki omletu na talerz, dodajemy maliny, borówkę, truskawki ( co tam mamy) i posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.