Gofry z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym

Ostatnio na konferencji Food Blogger Fest wymieniałyśmy się pomysłami na różne potrawy. Między innymi został mi podsunięty ten – na gofry z ciasta francuskiego. Jest to pyszny i bardzo szybki pomysł na śniadanie lub deser. Wystarczy mieć ciasto francuskie, a można wyczarować pyszne danie. Gofry można przygotować nie tylko na słodko ale także w wersji wytrawnej. Polecam 🙂

DSC_0488

DSC_0476

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

nutella

cukier puder

Wykonanie:

Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy lekko olejem. W zależności od tego, jakiego kształtu mamy gofrownicę z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty o wymiarach dopasowanych do naszego sprzętu. Musi nam wyjść parzysta ilość – u mnie z jednego opakowania wyszły 4 gofry. Połowę wyciętych prostokątów smarujemy nutellą i przykrywamy każdy z osobna czystym prostokątem. Za pomocą noża dociskamy mocno brzegi każdego z gofrów tak by się nie rozkleiły.

Do nagrzanej gofrownicy wkładamy złożone w ten sposób gofry i pieczemy ok 5-6 min – w zależności od tego jakiej mocy posiadacie sprzęt.

Gotowe gofry lekko muszą ostygnąć. Posypujemy cukrem pudrem – smacznego!

DSC_0467 DSC_0479

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. gofry chyba zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami 🙂

    • Brenia
      Luty 3
      Odpowiedz

      Tak, ja mam podobnie 🙂

  2. Luty 4
    Odpowiedz

    Bardzo ciekaw sposób na gofry, zapisuję przepis do wypróbowania 🙂

  3. Hacek
    Październik 3
    Odpowiedz

    Mi gofry kojarzą się z jednymi wakacjami, wystarczy zapach robionego gofra i już wspomnienia wracają.

  4. Brenia
    Październik 4
    Odpowiedz

    🙂 ja też mam miłe wspomnienia z goframi, wakacyjne 🙂

  5. Joanna
    Luty 7
    Odpowiedz

    Świetny pomysł, to jeszcze można różnie nadziewać. Ja mam taką gofrownicę Dezal z malutkimi kwadracikami, także jutro wypróbuję jak mi takie wyjdą.

  6. Brenia
    Luty 7
    Odpowiedz

    🙂 to daj znać jak wyszły i smakowały ….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.