Gofry czekoladowe

Nie wiem jak u Was ale u mnie gofry to ulubione danie na śniadanie lub deser. Moje dorosłe dzieci lubią słodkie śniadania, szczególnie te sobotnio – niedzielne kiedy się nie śpieszymy i możemy sobie pozwolić na lenistwo przy stole. Ostatnio zrobiłam im na śniadanie gofry w wersji czekoladowej z dodatkiem  kawałków pomarańczy. Były pyszne.

Gofry można jeść z różnymi dodatkami ale z owocami smakują  wyjątkowo. Teraz kiedy sezon na cytrusy się zaczyna zachęcam do takiego deseru lub śniadania.

Gofry czekoladowe

Ciasto na gofry:

Składniki

1 szklanka mąki,

¾  szklanki kakao

7 łyżek oleju,

3 jajka,

1 szklanka mleka,

1/2 szklanki wody gazowanej,

2 łyżki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Szczypta soli

Wykonanie:

W pierwszej kolejności  włączamy gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. W pieczeniu gofrów najważniejsza jest dobrze nagrzana gofrownica bo wtedy gofry są chrupiące ale jednocześnie puszyste.

Do miski dajemy mąkę, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie wszystko miksujemy. Odkładamy ciasto na 20 minut aby odpoczęło.

Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, tak aby pokryło formy i pieczemy około 5-7 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica), Wyjmujemy i smarujemy tym co najbardziej lubimy – dżem, bitą śmietanę, cukier puder itd lub podajemy z owocami (pomarańcze, mandarynki, winogrona….…. itd)

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.