Cukinię faszerowaną lubią zapewne wszyscy. Każdy ma swój własny przepis na farsz, zapiekanie itp. Moja rodzina najbardziej lubi wersję z farszem warzywnym. W zależności od tego jakie warzywa mam w domu taki farsz przygotowuję – papryka, marchew, brokuł, pomidor itd.. Szczególnie polecam teraz, kiedy warzywa dostępne są na każdym straganie a danie jest proste do przygotowania ale zarazem wykwintne. ¦wietnie smakuje tutaj przyprawa firmy Kamis (nie wiem czy inne też taką mają w swojej ofercie) – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, bardzo ją polubiłam i często dodaje do różnych dań.
Składniki:
2 średnie cukinie,
1 woreczek ryżu naturalnego,
2 marchewki,
1 cebula,
2 pomidory,
1 papryka,
sól, pieprz,
koperek,
przyprawa: pomidor suszony z czosnkiem i bazylią – (Kamis)
15 dag sera mozarella,
Olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy miąż ze środka. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory ; doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kamis. Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy całość. Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem środek a następnie nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cukinie około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy cukinie starym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne letnie danie na każdą okazję.
?
uwielbiam takie nafaszerowane warzywa 🙂
Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuje – mój ulubiony zestaw warzyw
Pysznie wygląda, muszę kiedyś sama zrobić.
Świetne są takie nadziane warzywa, lubię też papryki i bakłażany. Te cukinie wyglądają tak pysznie i zdrowo 🙂
Faszerowana cukinia jest pyszna! Ja faszerują wszystkie możliwe warzywa. Ostatnio nawet cebula została nadziana 🙂
Zrobiłam z delikatną modyfikacją, supe! 🙂
🙂 cieszę się, że smakowało !! Pozdrawiam !!
Rewelacja… Zamiast ryżu dałam kasze jaglaną i marchew ugotowalam wcześniej w kostkę… Przepyszna
U mnie też była ostatnio cukinia z kaszą jaglaną i ziołami 🙂
Dopiero zaczynam warzywne eksperymenty ale zrobiłam – sama. Co prawda tak pięknie mi nie wyszło (wyszło bardzo brązowawe), ale w smaku super.