Cukinia faszerowana warzywami

Cukinię faszerowaną lubią zapewne wszyscy. Każdy ma swój własny przepis na farsz, zapiekanie itp. Moja rodzina najbardziej lubi wersję z farszem warzywnym. W zależności od tego jakie warzywa mam w domu taki farsz przygotowuję – papryka, marchew, brokuł, pomidor itd.. Szczególnie polecam teraz,  kiedy warzywa dostępne są na każdym straganie a danie jest proste do przygotowania  ale zarazem wykwintne. ¦wietnie smakuje tutaj przyprawa firmy Kamis (nie wiem czy inne też taką mają w swojej ofercie) – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, bardzo ją polubiłam i często dodaje do różnych dań.

Składniki:

2 średnie cukinie,

1 woreczek ryżu naturalnego,

2 marchewki,

1 cebula,

2 pomidory,

1 papryka,

sól, pieprz,

koperek,

przyprawa: pomidor suszony z czosnkiem i bazylią –  (Kamis)

15 dag sera mozarella,

Olej do smażenia 

 

 Wykonanie:

Cukinie myjemy,  przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy miąż  ze środka. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem.  Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory ; doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawą Kamis. Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy całość. Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem środek a następnie nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cukinie około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy cukinie starym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne letnie danie na każdą okazję.

?


Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. 5 września
    Odpowiedz

    uwielbiam takie nafaszerowane warzywa 🙂

  2. warzywko
    5 września
    Odpowiedz

    Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuje – mój ulubiony zestaw warzyw

  3. 6 września
    Odpowiedz

    Świetne są takie nadziane warzywa, lubię też papryki i bakłażany. Te cukinie wyglądają tak pysznie i zdrowo 🙂

  4. Faszerowana cukinia jest pyszna! Ja faszerują wszystkie możliwe warzywa. Ostatnio nawet cebula została nadziana 🙂

  5. Monika
    28 maja
    Odpowiedz

    Zrobiłam z delikatną modyfikacją, supe! 🙂

  6. Brenia
    29 maja
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się, że smakowało !! Pozdrawiam !!

  7. Gosia
    6 września
    Odpowiedz

    Rewelacja… Zamiast ryżu dałam kasze jaglaną i marchew ugotowalam wcześniej w kostkę… Przepyszna

  8. Brenia
    18 września
    Odpowiedz

    U mnie też była ostatnio cukinia z kaszą jaglaną i ziołami 🙂

  9. Anna
    7 września
    Odpowiedz

    Dopiero zaczynam warzywne eksperymenty ale zrobiłam – sama. Co prawda tak pięknie mi nie wyszło (wyszło bardzo brązowawe), ale w smaku super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.