Leczo warzywne

Lato w tym roku jest wyjątkowo ciepłe (a przynajmniej na Mazowszu) i dlatego dania z warzyw są najlepsze na obiad, kolację, przekąskę. Jak wracam z pracy to często przygotowuję  leczo warzywne, bo  szybko się robi i jest  lekkie -w sam raz na wieczorną „obiado-kolację”. Mój mąż co prawda dokłada sobie to niego smażoną kiełbasę ale ja wolę wersję warzywną.

 

Składniki:

2 średnie cukinie,

2 cebule,

2 papryki,

5 pieczarek

pomidory świeże lub z puszki,

sos sojowy – 2 łyżki

oliwa

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię, papryki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę ,  dodajemy cebule pokrojone w talarki, pokrojoną paprykę, pieczarki i całość podsmażamy( około 4 minut) Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Ja lubię dania z warzywami, ale staram się tak je  przygotowywać, aby nie były rozgotowane; przygotowuję je raczej ” al dente” bo wtedy warzywa  lepiej smakują. ??

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 3 sierpnia
    Odpowiedz

    Ja dodaję podsmażoną, pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Ale zgadzam się – wersja bez mięsa jest równie pyszna 🙂

  2. 3 sierpnia
    Odpowiedz

    Też wolę wersję bez mięsa. Czasami posypuję wierzch parmezanem lub innym twardym serem i ziołami. Do tego bagietka i białe wino…chwilo trwaj. Pozdrawiam.

  3. kuchnia_breni
    3 sierpnia
    Odpowiedz

    Asik – ten kurczak to faktycznie dobry pomysł, następnym razem zaproponuje go mężowi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.