Placuszki z cukinii z sosem kurkowym

Jest to danie dla wszystkich miłośników cukinii a takich wśród Was zapewne nie brakuje. Takie placuszki są lekkie i na letni obiad lub kolację są jak znalazł. Kurki, które są już na straganach, dopełniają smaku takim plackom, więc zachęcam wszystkich  do zrobienia  tego letniego dania.

 

Składniki

2 średnie cukinie,

1 ząbek czosnku,

1 jajko,

2 łyżki otrębów owsianych,

1 łyżka mąki,

2 łyżki tartego sera mozzarella,

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy do smażenia

Sos kurkowy:

15 dag kurek

Koperek,

1 łyżka masła,

½ szklanki śmietany 18%

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy sos kurkowy. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy. W garnku roztapiamy  masło, dodajemy czyste kurki  ( jeśli są duże to kroimy je na mniejsze kawałki) i dusimy około 10-15  minut. Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.

Teraz przystępujemy do przygotowania placuszków. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy do miski na tarku, na grubych oczkach. Dodajemy soli, mieszamy i zostawiamy aż cukinia puści sok ( będzie to około 10 minut).  Następnie odciskamy z cukinii sok i przekładamy do miski, gdzie dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, otręby, mąkę, jajko, ser mozzarella i mieszamy wszystko razem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i formujemy placuszki z cukinii; smażymy z każdej strony na złoty kolor, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby  odsączyć z tłuszczu.

Podajemy z sosem kurkowym i np. sałatką z pomidorów.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.