Cukinie faszerowane komosą ryżową z kurkami

To już czas na dania z cukinii: leczo, z farszem, roladki, co tam lubimy. Cukinia jest znakomita do różnych dań na ciepło i zimno. Teraz jest młoda, delikatna więc można poszaleć w kuchni z jej udziałem.

Pojawiły się też kurki, co zachęciło mnie do zrobienia cukinii faszerowanej, właśnie  kurkami. Miałam w domu komosę ryżową więc powstało znakomite, lekkie  danie na letni obiad. Zrobiłam do tego sos koperkowy, w którym piekły się cukinie. Pyszności.

Składniki dla dwóch osób

Około 1 szklanki komosy ryżowej,

100 g kurek,

1 cebula,

Bulion warzywny lub woda,

2 łyżki masła,

2 średnie cukinie,

Natka pietruszki,

Sos koperkowy:

200 g śmietany 18 %,

Pęczek koperku.

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

3/4 szklanki wody,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurki płuczemy, czyścimy i odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Komosę ryżową płuczemy w ciepłej wodzie i odcedzamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy komosę, chwilkę smażymy a następnie dodajemy kurki,  mieszamy i smażymy 2 minuty.

Dodajemy bulion lub gorącą wodę i  mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15  – 20 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki drobno pokrojonej natki  i jeszcze około 2 minuty dusimy.

Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką ziemniaczaną, drobno pokrojonym koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia, gdzie będziemy piec cukinie.

Cukinie kroimy na dwie części, wydrążamy miąższ, doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu z sosem. Dajemy na cukinie farsz z kurkami i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy farsz mozarellą i zapiekamy jeszcze 5 -7 minut.

Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.