Kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii z sosem pieczarkowym

Zdrowe, pyszne kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii z dodatkiem sosu pieczarkowego, surówki z kiszonej kapusty, to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

Teraz kiedy powinniśmy się zdrowo  odżywiać aby mieć odporność na wirusy, takie kotleciki będą wyśmienite.
 Staram się nie wpadać w panikę i nie zaglądam za często do mediów ale pewne jest to, że w takiej sytuacji odporność i zdrowie są nam bardzo potrzebne.

Siedzimy w domu – mam nadzieję, Ci co mogą i mamy w końcu czas na domowe posiłki.
Takie kotleciki będą smakować dzieciom jak i dorosłym. Kapusta kiszona to teraz podstawa zdrowia więc zachęcam do samodzielnego ukiszenia w domu.



Składniki dla 4 osób po 2 kotleciki

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ½ szklanki wody,

Liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,

1 mała cukinia,

Cebula,

Sól, pieprz,

Ząbek czosnku,

Łyżka  startego sera mozarella ,

1 jajko,

Olej do smażenia,

Sos pieczarkowy

300 g pieczarek,

1 mała cebula,

1 marchewka,

Szklanka śmietany 18 % ,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Sól, pieprz,

oliwa

Wykonanie

Przygotowujemy sos pieczarkowy.
W garnku podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki i  podsmażamy na małym ogniu minutę. Podlewamy szklanką wody.
Następnie dodajemy wymyte i pokrojone pieczarki, szklankę wody,  doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut (mieszając od czasu do czasu). Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy 2 – 3 minuty.

Kaszę przesypujemy do garnka, płuczemy zimną wodą, odcedzamy a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy i ponownie odcedzamy.

Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody z zielem angielskim i liściem laurowym, na małym ogniu ( około 20 minut),  dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. Na koniec doprawiamy solą .

Cukinię  myjemy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy chwilkę. Dodajemy startą cukinię i smażymy aż woda wyparuje.
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodajemy cukinię, mozarellę, wyciśnięty czosnek, jajko i mieszamy – doprawiamy solą, pieprzem. Dajemy do lodówki na 1/2 godziny.

Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym  i surówką z kiszonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Tomek
    19 marca
    Odpowiedz

    Wyglądają super, Chyba sobię je zrobię niedługo 😉

  2. Brenia
    19 marca
    Odpowiedz

    🙂 Konicznie trzeba zrobić …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.