Cukinia faszerowana pieczarkami

To pomysł na szybki i lekki obiad czy też kolację na ciepło. Pieczarki wcześniej podsmażamy z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy do cukinii, kilka listków świeżego tymianku  i wszystko zapiekamy z serem mozarella. 
Jeśli kiedyś jedliście pizzę z pieczarkami, to jest to ten sam smak. Nie ma ciasta ale jest cukinia. 
Pyszne, aromatyczne i szybkie do zrobienia danie na obiad lub kolację. 


Składniki:

2 nieduże cukinie,

100 g pieczarek,

1 mała cebula,

Ząbek czosnku,

Parę listków świeżego tymianku,

100 g startego sera mozarella,

Sól, pieprz,

Masło klarowane, oliwa

Wykonanie:

Pieczarki  myjemy, suszymy i kroimy na małe ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, pieczarki, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 – 8 minut  ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.

Cukinie myjemy i przekrawamy na dwie części, wzdłuż. Łyżką wyjmujemy miąższ z cukinii. 
Gotowe połówki cukinii układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy pieczarki, posypujemy listkami tymianku i serem mozarella. Polewamy oliwą.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut. 
Podajemy z sałatką lub ketchupem. 



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.