Pieczarki faszerowane serem feta z plasterkami cukinii

Bardzo lubię takie przekąski. Są proste i szybkie do przygotowania. Pieczarki są dobre i wdzięczne do przygotowywania takich ciepłych przekąsek. Jeśli chodzi o pieczarki, to mam do nich szczególny sentyment.

Jak byłam dzieckiem to pieczarki były drogim rarytasem – wiem, że teraz trudno w to uwierzyć ale tak było. Lubiłam i do teraz tak mam, sos pieczarkowy. Moja mama robiła go w najlepszej i najprostszej wersji. Ale był rzadko bo pieczarki trudno było kupić i były drogie.

Z sentymentem wspominam też pieczarki z Krakowa, a dokładniej mówiąc moją pierwszą w życiu pizzę. Jak studiowałam w Krakowie ( było to dość dawno ) na ul. Szewskiej była pizzeria, gdzie serwowano najlepszą pizzę na świecie. Była dość prosta bo z pieczarkami z cebulką i dużą ilością sera. Jakie tam były kolejki, trochę trzeba było czekać na miejsce a potem na pizzę. Zapach i smak tej pizzy mam do tej pory J

Zapiekane z różnymi dodatkami pieczarki to proste i dobre przekąski na kolację dla gości lub jako dodatek do dań głównych. Tym razem zrobiłam je z serem feta, wymieszanym z natką pietruszki i czosnkiem – proste ale jakie pyszne…

   DSC_0566

Składniki:

8 kapeluszy pieczarek,

1 malutka cukinia

100 g sera feta,

Łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki,

100g tartego sera mozarella 

ząbek czosnku,

1 papryczka chilli,

pieprz, sól do smaku

Wykonanie

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki. W misce mieszamy ser, natkę pietruszkę, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy przyprawy do smaku – z solą uważamy bo feta jest dość słona. Kapelusze pieczarek wypełniamy masą serową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i układamy między pieczarkami. Papryczkę chilli czyścimy z pestek, no chyba, że lubimy pikantne ( tak jak ja) to kroimy razem z pestkami i posypujemy pieczarki. Na koniec całość posypujemy starym serem mozarella i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Można podać z sałatką i domowym chlebem.

DSC_0564

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.