Saszetki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pieczarek i sera mozarella

Lubię proste i  szybkie dania ze składników dostępnych pod ręką. Takie są saszetki z pieczarkami i serem mozarella. Gotowe ciasto francuskie można kupić np. w @Lidlu pieczarki mini i gotowy starty ser mozarella też.

Wystarczy podsmażyć pieczarki z tymiankiem i cebulą, dodać natki pietruszki, zawinąć to w ciasto francuskie z serem mozarella  i mamy doskonałą przekąskę na imprezę lub domową kolację.



Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,200 g pieczarek mini,

100 g sera mozarella,

1 mała cebula,

Tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz

1 jajko,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, 1/2 łyżeczki tymianku i podsmażamy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dajemy sól, pieprz i natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z  niego kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę startego sera mozarella, pieczarek i zwijamy w saszetkę. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdą saszetkę smarujemy jajkiem.
Pieczemy około 30 minut aż będą rumiane.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.