Pieczarki faszerowane pikantnym makaronem ryżowym

To łatwa i szybka do przygotowania przekąska , która będzie idealna do podania np. na stół , podczas imprezy karnawałowej. Farsz z cienkiego makaronu ryżowego z dodatkiem pikantnej papryczki chilli , natki pietruszki i sosu sojowego  jest prosty ale apetycznie komponował się  z pieczarkami, doprawionymi delikatnie tymiankiem. Jeśli będziemy kupować pieczarki to wybierajmy takie z dużymi kapeluszami bo wtedy będą dobrą i fajną  miseczką dla farszu.

Składniki

10-15 sztuk kapeluszy pieczarek,

2 szklanki wody

½  opakowania cienkiego makaronu ryżowego

Sól, pieprz,

1-2  papryczka chilli lub płatki suszonej papryczki

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Sos sojowy,

tymianek

Wykonanie

Przygotowujemy  makron. W garnku gotujemy wodę i jak zacznie wrzeć  wyłączamy,  dodajemy makaron ryżowy i trzymamy pod przykryciem 3 minuty (bez gotowania). Następnie makaron odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli i dusimy chwilkę na małym ogniu – cebula powinna być szklista. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym a na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki – całość mieszamy.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tymiankiem  i  wypełniamy farszem z makaronu. Następnie posypujemy tartym serem mozzarella i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy np. z sałatką ze świeżego ogórka.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 11 stycznia
    Odpowiedz

    dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.