Tarte flambee

Tarte flambee jest prostym daniem, uznawanym za wiejską pizzę. Jest daniem z Alzacji.
Klasyczna składa się z sosu śmietanowego, cebuli i boczku. 
Flambee znaczy płonący a chodzi o to aby brzegi były lekko przypalone.
Taka tarta  będzie dobra na zimowe wieczory. Jest aromatyczna i prosta. 

Składniki:

Zaczyn:
70 g mąki pszennej,
70 g wody,
4 dag drożdży,
szczypta soli, 
1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:

300 g mąki typ 450,
50 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
do 1700 ml letniej wody (ilość zależy od rodzaju mąki)

Farsz:
1 duża biała cebula,
200 g boczku,
150 ml śmietany 12 %,
50 ml jogurtu greckiego,
pieprz, sól

Wykonanie
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy na jednolitą masę, przykrywamy i zostawiamy około 40 minut aż wyrośnie.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, olej, sól, wodę i zagniatamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W między czasie mieszamy śmietanę z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem.
Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę w piórka. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Dajemy blachę żeby się nagrzała. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy każdy kawałek. Wyciągamy gorącą blachę, dajemy ciasta, smarujemy śmietaną, posypujemy cebulą i boczkiem. Pieczemy 7-12 minut, aż ciasto będzie mocno zapieczone.
Można smarować dodatkowo  sosem śmietanowym. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.