Tartaletki z sosem pomidorowym i boczkiem

Pyszne i szybkie do zrobienia mini tarty z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego i boczku. Jest to fajny pomysł na imprezę, spotkanie  towarzyskie  lub do pracy.

Takie mini tary można nadziewać różnymi dodatkami, ja dałam sos pomidorowy i boczek ale można zrobić np. kurczakiem, salami lub wegetariańskie z warzywami – to moje ulubione.

Upieczone wcześniej, następnie podgrzane w piekarniku są dobrym daniem na ciepło.

DSC_0021

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

Pomidory w puszcze – krojone

1 papryka,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

5-6 plasterków boczku,

Starty ser mozarella,

Oregano, tymianek

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).

Przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę pokrojony w kostkę i dusimy około 4 minut. Następnie  dodajemy pomidory w puszce, sól, pieprz, oregano i tymianek i dusimy około 3 minut. Gotowe odstawiamy na chwilę aby ostygło.

Ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicy podsypanej mąką.

Foremki na tartoletki smarujemy olejem/ masłem i wykładamy na nie ciasto, tak aby pokryło całą foremkę. Na ciasto dajemy wystudzony sos pomidorowy, na to dajemy kawałki boczku. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i pieczemy około 15 minut.  Po tym czasie posypujemy tartoletki serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-7 minut aby ser się zarumienił.

DSC_0010

DSC_0022

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Listopad 24
    Odpowiedz

    Pycha! Uwielbiam takie ekspresowe wypieki z ciasta francuskiego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.