Tartoletki z pieczarkami i serem gorgonzola

Karnawał dopiero się zaczął więc z pewnością będziecie poszukiwać pomysłów na szybkie i smaczne przekąski na karnawałowe imprezy.

Moja propozycja to tartoletki z pieczarkami i serem gorgonzola.

Już jakiś czas temu polubiłam połączenie pieczarek z serami pleśniowymi, aromatycznymi. Ser gorgonzola jest wyjątkowo dobry do przygotowywania różnych dań na ciepło. Szczególnie lubię go łączyć z mięsem drobiowym, makaronem lub dawać do zapiekanek i innych wytrawnych dań.

Gotowe ciasto francuskie jest szybkie do przygotowania a jednocześnie świetnie nadaje się do przygotowywania różnych przekąsek, przegryzek lub ciast na słodko.

DSC_0027

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

15 dag pieczarek,

Ser gorgonzola – małe opakowanie,

1 cebula,

Starty ser mozarella,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).

Przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy około 6 – 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe odstawiamy na chwilę aby ostygły.

Ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicy podsypanej mąką.

Foremki na tartoletki smarujemy olejem/ masłem i wykładamy na nie ciasto, tak aby pokryło całą foremkę. Na ciasto dajemy wystudzone pieczarki, na to dajemy kawałki sera gorgonzola. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i pieczemy około 15 minut.  Po tym czasie posypujemy tartoletki serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-7 minut aby ser się zarumienił.

  DSC_0037 DSC_0030-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Styczeń 8
    Odpowiedz

    No i kolejny super przepis. Na pewno przydadzą się podczas domówek. Pozdrawiam! 🙂

    • Brenia
      Styczeń 8
      Odpowiedz

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. Ten przepis chyba zagości w weekend u mnie w domu 🙂

    P.S. Zapraszam również do siebie i na pewno pochwalę się swoim przepisem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.