Tarta z kwiatami cukinii i szparagów w sosie z sera koziego

Kocham czerwiec. Za kolorowe kwiaty, soczystą zieleń, za ciepło, słońce, za pełne już stragany świeżych warzyw i owoców. Przygotowywanie w czerwcu różnych dań jest przyjemnością bo wybór świeżych produktów jest imponujący. Ja mam wspaniałych sąsiadów Gospodarstwo Ludwika Majlert, gdzie są prosto z pola szparagi, szpinak, cukinia, kwiaty cukinii i inne pyszności.
Tarta z kwiatami cukinii, szparagami w sosie z dodatkiem sera koziego, to coś przepysznego. Zrobiłam ją dla syna, na imprezę urodzinową i chyba była hitem, jak mówił mój syn. Wyglądała znakomicie i tak też smakowała. Ja nie próbowałam ale wierzę słowom gości, że była dobra. Zostawiam Wam przepis bo może ktoś się skusi

Przepis na ciasto ( forma na tartę 35 cm  średnica):

1 szklanka mąki pszennej,

100 g masła,

1  jajko,

Szczypta soli,

trochę zimnej wody

Farsz:

Szparagi zielone – parę sztuk,

4-5 kwiatów cukinii,

1/2 papryczki chili,

200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

2 jajka,

100 g serka koziego,

1 łyżeczka tymianku,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.


Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Chilii kroimy w plasterki.

Do miski wlewamy jogurt, jajka,  sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy ser kozi i mieszamy.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, układamy kwiaty cukinii i szparagi.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.