Tarta ze szparagami, porem i pomidorkami

To, że lubię wytrawne tarty już niejednokrotnie pisałam. Najlepsze są z różnymi warzywnymi dodatkami z sosem śmietanowo-jajecznym.
Dzisiaj powoli zaczynam sezon szparagowy, właśnie tartą z ich dodatkiem. Dodałam też por, podduszony wcześniej na maśle, pomidorki i całość dopełnił ser kozi.
Tarta jest bardzo dobra na ciepło ale też na zimno, np w drodze na weekend majowy, zamiast kanapek. Ja lubię cieplutkie, chwilę po wyciągnięciu z piekarnika bo wtedy tarta ma pyszną kremową konsystencje i zapach i smak połączonych składników.

Przepis na ciasto ( forma na tartę 35 cm  średnica):

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

1  jajka,

Szczypta soli,

trochę zimnej wody

Farsz:

Szparagi zielone – parę sztuk,

1 duży lub 2 mniejsze pory,

200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

2 jajka,

100 g serka koziego,

Garść pomidorków koktajlowych,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Por przekrawamy na pół ( jaśniejszą część), myjemy i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pory, sól, pieprz  i dusimy około 7 minut. Studzimy.
Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.

Do miski wlewamy jogurt, jajka,  sól, pieprz, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy ser kozi i mieszamy

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy pory, mieszankę śmietanowo-jajeczną, szparagi i pomidorki.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.