Tarta z kwiatami cukinii z farszem z serka koziego i kurek

Doskonała, sezonowa tarta z kwiatami cukinii, z farszem z dodatkiem podsmażonych kurek i sera koziego. Jest idealna zarówno na zimno jak też na ciepło.
Mamy sezon na świeże kurki i kwiaty cukinii też są dostępne więc zachęcam do zrobienia na kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Do tego białe schłodzone wino i jest przepyszna kolacja.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

Kwiaty cukinii- 5 – 6 sztuk,

200 ml  gęstego jogurtu naturalnego,

150 sera koziego,

3 jajka,

Sól, pieprz,

150 g   kurek,

Łyżka masła,

Ząbek czosnku,

1/ 2 papryczki chili

1 cebula,

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę  wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

 Kurki czyścimy i  płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, kurki i dusimy  około 10 minut –  studzimy.

Do miski wlewamy jogurt,  jajka, wyciśnięty czosnek, ser kozi – rozdrobniony, sól, pieprz, pokrojoną w paski papryczkę chili mieszamy wszystko.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciasto.

Wykładamy  podsmażone kurki na ciasto,  następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i  na koniec dodajemy kwiaty cukinii.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.