Doskonała, sezonowa tarta z kwiatami cukinii, z farszem z dodatkiem podsmażonych kurek i sera koziego. Jest idealna zarówno na zimno jak też na ciepło.
Mamy sezon na świeże kurki i kwiaty cukinii też są dostępne więc zachęcam do zrobienia na kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Do tego białe schłodzone wino i jest przepyszna kolacja.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
Kwiaty cukinii- 5 – 6 sztuk,
200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
150 sera koziego,
3 jajka,
Sól, pieprz,
150 g kurek,
Łyżka masła,
Ząbek czosnku,
1/ 2 papryczki chili
1 cebula,
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Kurki czyścimy i płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, kurki i dusimy około 10 minut – studzimy.
Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, ser kozi – rozdrobniony, sól, pieprz, pokrojoną w paski papryczkę chili mieszamy wszystko.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciasto.
Wykładamy podsmażone kurki na ciasto, następnie polewamy całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec dodajemy kwiaty cukinii.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz