Tarta ze szparagami i cukinią w aromacie tymianku

Maj nam nastał a wraz z nim szparagi. Uwielbiam maj za wszystko  co ze sobą przynosi: piękną zieleń, konwalie, nowalijki i właśnie szparagi. Zielone to nasze ulubione. Będą gościć u mnie na śniadanie, obiad i kolację.
Dzisiaj przepis na tartę, trochę artystyczną ale jednocześnie pyszną. Wystarczy szparagi i plastry cukinii ułożyć fikuśnie a zyskamy coś pięknego i pysznego.


Przepis  ( forma na tartę 35 cm  średnica):

Opakowanie ciasta francuskiego

Farsz:

Szparagi zielone – parę sztuk,

1 mała cukinia,

1/2 papryczki chili,

300 ml  śmietany 12 %

1/2 szklanki startej mozarelli,

3 jajka,

Ząbek czosnku

1 łyżeczka tymianku,

Świeże listki tymianku,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Chilii kroimy w plasterki.

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie pasy. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem.

Do miski wlewamy śmietanę, jajka,  wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, mozarellę i układamy szparagi. Plastry cukinii zwijamy w rulon i układamy na bokach. Dodajemy listki tymianku.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.