Tarta z chorizo, cukinią i pieczoną papryką

Tarta to doskonały pomysł na wykorzystanie różnych warzyw czy innych produktów, które są w lodówce i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić.

Do tego wystarczy dodać  zioła, masę jajeczno-śmietanową, starty ser i mamy gotowe danie na ciepło i  na zimno.

Dzisiaj propozycja na tartę z dodatkiem mojej ulubionej kiełbasy chorizo, pieczonej papryki i cukinii. Do tego trochę pikanterii chilli, tymianku, czosnku i jest pyszna tarta na jesienne kolacje czy nawet obiady.

Przepis  ( forma na tartę 35 cm  średnica):

Ciasto:

1 ½  szklanki mąki pszennej,

100 g  masła,

1  jajko,

Szczypta soli,

trochę zimnej wody

Farsz:

1 mała cukinia,

Laska kiełbasy chorizo,

1 pieczona papryka,

1/2 papryczki chili,

300 ml  śmietany 12 %

1/2 szklanki startej mozarelli,

3 jajka,

Ząbek czosnku

1 łyżeczka tymianku,

Świeże listki tymianku,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Kiełbasę kroimy też w talarki.

Pieczoną, obraną ze skórki paprykę kroimy w kawałki.

Do miski wlewamy śmietanę, jajka,  wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo – jajeczną, mozarellę i dodajemy plasterki cukinii, chorizo i pieczoną paprykę. Dodajemy listki tymianku.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.