Tarta to doskonały pomysł na wykorzystanie różnych warzyw czy innych produktów, które są w lodówce i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić.
Do tego wystarczy dodać zioła, masę jajeczno-śmietanową, starty ser i mamy gotowe danie na ciepło i na zimno.
Dzisiaj propozycja na tartę z dodatkiem mojej ulubionej kiełbasy chorizo, pieczonej papryki i cukinii. Do tego trochę pikanterii chilli, tymianku, czosnku i jest pyszna tarta na jesienne kolacje czy nawet obiady.
Przepis ( forma na tartę 35 cm średnica):
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
Szczypta soli,
trochę zimnej wody
Farsz:
1 mała cukinia,
Laska kiełbasy chorizo,
1 pieczona papryka,
1/2 papryczki chili,
300 ml śmietany 12 %
1/2 szklanki startej mozarelli,
3 jajka,
Ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku,
Świeże listki tymianku,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Kiełbasę kroimy też w talarki.
Pieczoną, obraną ze skórki paprykę kroimy w kawałki.
Do miski wlewamy śmietanę, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo – jajeczną, mozarellę i dodajemy plasterki cukinii, chorizo i pieczoną paprykę. Dodajemy listki tymianku.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz