Tarta z gruszkami, serem kozim, karmelizowaną cebulą na francuskim cieście

Karnawał to czas zabawy i  spotkań towarzyskich więc fajne przystawki są na czasie.

Ciasto francuskie można  kupić więc przychodzę z pyszną i kolorową tartą z gruszkami, serem kozim i karmelizowaną cebulą. Jest szybkie i proste do przygotowania a smakuje wybornie. Dobra jest taka tarta zarówno na ciepło jak też na zimno.

Składniki

275 g ciasta francuskiego,

2 gruszki, najlepsze konferencje,

200g serka koziego miękkiego,

1-2  łyżki śmietany kwaśnej,

Świeże listki rozmarynu,

Sól, pieprz, płatki chilli

Karmelizowana cebula:

2 czerwone cebule,

Łyżka masła klarowanego,

Łyżka oliwy,

Łyżeczka miodu,

2-3 łyżki octu balsamicznego,

Sól, pieprz, szczypta chilli

Wykonanie

Przygotowujemy karmelizowaną cebulę.

Cebulę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz i chilli. Dusimy do zredukowania sosu.

Gruszki myjemy i kroimy w plastry. Serek kozi mieszamy ze śmietana, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwijamy do środka około 1 cm.

Na tak przygotowanych częściach ciasta smarujemy ser kozi, układamy plastry gruszek i po bokach lub jak tam wolimy dajemy karmelizowana cebulę. Całość posypujemy delikatnie płatkami chilli i świeżym rozmarynem.

Pieczemy około 25 – 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.