Tarta rustykalna ze szparagami

To moja następna wersja wariacji ze szparagami. Tarta rustykalna, która nie wymaga formy, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem serów : koziego i mozarella.

Mąka orkiszowa ma specyficzny smak po upieczeniu więc idealnie komponowała się z serami, szparagami, koperkiem i papryczką chilli. Można oczywiście przygotować taką tartę z mąki pszennej ale z orkiszową jest wyjątkowo dobra. Ciasto zrobiłam z dodatkiem drożdży i oliwy. Powinno mieć konsystencję taką jak na pizzę  i być lekko  sprężyste przy wałkowaniu. Tarta była delikatna, pachnąca serem kozim i koperkiem a do tego zielone szparagi – coś wyjątkowo pysznego.

Przy tej okazji opowiem wam trochę o właściwościach orkiszu. Orkisz czyli tzw. jęczmień dwurzędowy jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B i PP. Gluten zawarty w orkiszu  jest dużo lepiej tolerowany przez bezglutenowców. Korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

DSC_0292

Składniki

250 g mąki orkiszowej typ 750,

½ łyżeczki soli,

½  szklanki wody,

3 dag drożdży,

Łyżka oliwy

Zielone szparagi,

120 g sera koziego miękkiego,

100 g sera mozarella,

Łyżka pokrojonego koperku,

Papryczka chilli,

Sól, pieprz

Wykonanie

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy wodę z drożdżami, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pizze więc dodajemy jeszcze mąki lub wody – jeśli będzie taka potrzeba.

Gotowe ciasto wałkujemy w okrąg o wymiarze 35 cm i przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Wycinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, obieramy i myjemy.

W misce mieszamy ser kozi ze startym serem mozarella, pokrojonym koperkiem i wykładamy na ciasto – zostawiając 2 cm ciasta od brzegów. Na to wykładamy szparagi, doprawiamy solą,  pieprzem i zwijamy brzegi ciasta do środka,  pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Podajemy ciepłą z dodatkiem papryczek chilli.

DSC_0269 DSC_0287-001

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.