Quiche z pieczoną papryką i serem kozim

Kruche ciasto wypełnione masą śmietanowo-serową, serem kozim, pieczonymi paprykami i doprawione pikantną papryczką chilli. Quiche to nasze ulubione danie bo jest szybkie do przygotowania a można je zrobić z różnymi, smacznymi dodatkami – szpinakiem, szparagami, cukinią itd..  i jest rewelacyjne na ciepłą kolację dla gości i jednocześnie  do zabrania następnego dnia do pracy.

DSC_0177

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 szklanki maki,

15 dag masła,

3-4 łyżki zimnej wody,

1 jajko

Masa śmietanowo-serowa:

2 -3  papryki pieczone – żółtka i czerwona,

1 duże i 1 małe opakowanie śmietany 18%

4 jajka,

Sól, pieprz,

Szczypta suszonej papryczki chilli,

Papryka w proszku,

10 dag startego sera mozarella,

20 dag sera koziego,

Natka pietruszki

Wykonanie

Papryki myjemy i pieczemy w tem. 200 stopni 20-30  minut aż będą miały ciemną, przypieczoną  skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.

Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.

Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.

Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser kozi,  sól, pieprz, chilli,  i mikserem mieszamy  wszystkie składniki.  Na koniec dodajemy ser mozarella, pokrojoną drobno natkę pietruszki, pieczoną paprykę w kawałkach   i mieszamy ponownie wszystko.

Formę smarujemy masłem,  rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto  wlewamy masę śmietanową z papryką. Na koniec posypujemy masę papryką w proszku.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód.  Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.

 DSC_0163 DSC_0172

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. październik 9
    Odpowiedz

    Kozi ser to mój wielki przysmak, więc ta tarta na pewno bardzo by mi smakowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.