Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami, jabłkiem i serkiem kozim

Smaczne i łatwe do przygotowania przekąski, to coś co bardzo lubię. Gotowe ciasto francuskie to dobra baza do takich szybkich dań.

Tarta z ciasta francuskiego z dodatkiem buraczków, jabłek, sera koziego, orzechów włoskich – takie połączenie gwarantuje, że danie będzie wyśmienite. Jabłka dobieramy kwaśne aby zrównoważyły słodycz buraczków. Natomiast ser kozi znakomicie będzie się komponował z takimi dodatkami. Jeśli nie lubicie sera koziego, to można dodać fety i też będzie dobra.

Emocje piłkarskie przed nami więc takie szybkie ale dobre przegryzki do piwa czy wina będą z pewnością lepsze od innych kupowanych i niezdrowych.

DSC_0053

Składniki

275 g ciasta francuskiego,

1 średniej wielkości gotowany burak,

2 kwaśne jabłka,

1 cebula szalotka,

200g serka koziego miękkiego,

Świeże listki tymianku,

Łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich,

Sól, pieprz

Wykonanie

Gotowanego lub pieczonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w paski – 10 /2 cm. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki i czyścimy z pestek. Cebulę kroimy w talarki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwijamy do środka około 1 cm. Na tak przygotowanych częściach ciasta układamy na przemian paski buraka i ćwiartki jabłek. Dodajemy ser kozi i doprawiamy solą i pieprzem.

Talarki cebuli układamy na farszu, posypujemy orzechami i na koniec dajemy listki tymianku.

Pieczemy około 15-20 minut.

DSC_0037 DSC_0041

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.