Smaczne i łatwe do przygotowania przekąski, to coś co bardzo lubię. Gotowe ciasto francuskie to dobra baza do takich szybkich dań.
Tarta z ciasta francuskiego z dodatkiem buraczków, jabłek, sera koziego, orzechów włoskich – takie połączenie gwarantuje, że danie będzie wyśmienite. Jabłka dobieramy kwaśne aby zrównoważyły słodycz buraczków. Natomiast ser kozi znakomicie będzie się komponował z takimi dodatkami. Jeśli nie lubicie sera koziego, to można dodać fety i też będzie dobra.
Emocje piłkarskie przed nami więc takie szybkie ale dobre przegryzki do piwa czy wina będą z pewnością lepsze od innych kupowanych i niezdrowych.
Składniki
275 g ciasta francuskiego,
1 średniej wielkości gotowany burak,
2 kwaśne jabłka,
1 cebula szalotka,
200g serka koziego miękkiego,
Świeże listki tymianku,
Łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich,
Sól, pieprz
Wykonanie
Gotowanego lub pieczonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w paski – 10 /2 cm. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki i czyścimy z pestek. Cebulę kroimy w talarki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwijamy do środka około 1 cm. Na tak przygotowanych częściach ciasta układamy na przemian paski buraka i ćwiartki jabłek. Dodajemy ser kozi i doprawiamy solą i pieprzem.
Talarki cebuli układamy na farszu, posypujemy orzechami i na koniec dajemy listki tymianku.
Pieczemy około 15-20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz