Tarta jest rewelacyjnym daniem na różne okazje i imprezy. Można ją przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem ale równie dobra jest na zimno. Farsz może być bardzo różny i urozmaicony : pieczarki, brokuły, cukinia, pomidorki….. co tam lubimy. Do tego np. ser gorgonzola, czy feta, zioła i mamy pyszne przekąskę dla gości.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 ½ szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody
Farsz:
1 mały brokuł,
150 g pieczarek,
Około 20 małych pomidorków koktajlowych,
Ser gorgonzola,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
10 dag sera mozarella,
1 łyżka masła,
tymianek
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 3 min, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, czosnek pokrojony w plasterki, pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy około 5 minut.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy brokuły podzielone na małe cząstki, pieczarki, pomidorki pokrojone w kawałki, dokładamy na to rozkruszony ser gorgonzola, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem na koniec posypujemy serem mozarella.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz