Doskonałe danie na imprezę ale też na kolację dla rodziny. Gotowe, małe tortille z pysznym, kolorowym i aromatycznym farszem, z dodatkiem szpinaku, chilli, fety, czerwonej cebuli, owoców granatu.
Jeśli ktoś lubi mięsne dodatki, to można dodać do tego podsmażone kawałki kurczaka.

Składniki na 4 porcje
4 kukurydziane, małe tortille,
100 g sera feta,
100 dag startego sera mozarella,
1/2 czerwonej cebuli,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
1 papryczka chilli,
Ząbek czosnku,
100 g świeżego szpinaku,
Świeża kolendra,
Owoce granatu
Sól, pieprz,
Rukola
Sos:
Łyżka majonezu,
Łyżka ketchupu pikantnego,
3 łyżki jogurtu gęstego,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięty ząbek czosnku, 1/2 papryczki chilli pokrojonej w plasterki. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Resztę papryczki też kroimy w paski. Z granatu wyjmujemy owoce.
Na tortillę dajemy porcję szpinaku, na to dajemy kawałki sera feta, następnie cieciorkę, składamy tortillę w kopertę i układamy w naczyniu do pieczenia. Tak robimy z następnymi.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 15 minut. Następnie posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 10-12 minut aż ser będzie zapieczony.
Gotowe, zapieczone posypujemy talarkami czerwonej cebuli, owocami granatu i świeżą kolendrą. Dajemy na rukolę i podajemy z sosem.


Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz