Tacos ze szpinakiem, serem feta, cieciorką, zapieczone z mozarellą

Doskonałe danie na imprezę ale też na kolację dla rodziny. Gotowe, małe tortille z pysznym, kolorowym i aromatycznym farszem, z dodatkiem szpinaku, chilli, fety, czerwonej cebuli, owoców granatu. 

Jeśli ktoś lubi mięsne dodatki, to można dodać do tego podsmażone kawałki kurczaka

Składniki na 4 porcje

4 kukurydziane, małe  tortille,

100  g sera feta,

100 dag  startego sera mozarella,

1/2  czerwonej  cebuli,

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 papryczka chilli,

 Ząbek czosnku,

100 g świeżego szpinaku,

Świeża kolendra,

Owoce granatu

Sól, pieprz,

Rukola

Sos:

Łyżka majonezu,

Łyżka ketchupu pikantnego,

3 łyżki jogurtu gęstego,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięty ząbek  czosnku, 1/2 papryczki chilli pokrojonej w plasterki. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Resztę papryczki też kroimy w paski. Z granatu wyjmujemy owoce. 

Na tortillę  dajemy  porcję szpinaku, na to dajemy kawałki sera feta, następnie cieciorkę, składamy tortillę w kopertę i układamy w naczyniu do pieczenia. Tak robimy z następnymi. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 15 minut. Następnie posypujemy  startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 10-12 minut aż ser będzie zapieczony. 
Gotowe, zapieczone posypujemy talarkami czerwonej cebuli, owocami granatu i świeżą kolendrą. Dajemy na rukolę i podajemy z sosem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.