Zapieczone figi z serem kozim i pistacjami

To przyszedł czas na figi. Można je podawać na słodko, ciepło, zimno czy wytrawnie. Ja je lubię w każdej postaci i jak tylko pojawiają się w sklepie nabywam w dużych ilościach i przygotowuję różne pyszności z nich.

Dzisiaj mam coś wyjątkowego i pysznego. Zapieczone wcześniej figi z miodem i balsamico łączymy z serkiem kozim i pistacjami. 

Coś wyjątkowo kolorowego i pysznego. 

Moi goście nie szczędzili pochwał daniu. Do tego podałam  dobre czerwone wino z Lidla Shiraz  i była pyszna kolacja. 

Składniki

4-6 fig

Serek kozi miękki,

Garść pistacji,

Miód,

Sól, pieprz,

Oliwa, 

Sos balsamico,

Gałązka świeżego tymianku

Wykonanie

Figi myjemy, suszymy i przekrawamy na dwie części. 

Układamy figi w naczyniu do pieczenia, skrapiamy  miodem i sosem balsamico. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. 

Pistacje wyjmujemy ze skorupek i tłuczemy na mniejsze kawałki.

Po upieczeniu wyjmujemy figi z piekarnika, układamy na talerzu i na każdą figę dajemy po łyżce  rozdrobnionego serka koziego, posypujemy pistacjami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku. 

Na koniec skrapiamy oliwą.

Podajemy ciepłe, np. z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.