Dyniowe knedle z kurkami i masłem koperkowym

No to mamy już jesień w kalendarzu i w przyrodzie. A jesień to bogactwo warzyw i owoców więc trzeba to wykorzystać przed zimą i nabrać odporności jedząc zdrowe i dobre produkty. 
Ogórki już zakisiłam bo to podstawa w zimie, syrop z kwiatów czarnego bzu jest, konfitury z czarnej porzeczki, pomrożone maliny, truskawki, borówka, jeżyny.
A teraz uwielbiam chodzić na bazar bo jest tak kolorowo, świeżo i aż chce się kupować te pyszności. Dynie są tak piękne, że ostatnio kupiłam parę sztuk i zrobiłam knedle z kurkami i kluseczki dyniowe. 

Proponuję upiec więcej dyni, zblendować i w słoiku przechowywać w lodówce, nawet tydzień. Było to bardzo smaczne. 
Jeśli lubicie kurki i kluseczki w różnych wydaniach, to zróbcie i nie będziecie żałować 

Składniki :

500 g dyni np. Hokkaido

4 ziemniaki,

2 jajka,

10 dag mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

masło,

100 g świeżych kurek,

pęczek koperku,

1 cebula,

ząbek czosnku,

sól

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy  na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

Dynię myjemy i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka ( sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie purre.

Kurki czyścimy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kurki i dusimy wszystko, około 10 minut.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy schłodzone ziemniaki, purre z dyni, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie i dość zwarte aby można było formować knedle.

Gotowe ciasto dzielimy na średniej wielkości kawałki,  formujemy z nich koła, na które nakładamy po łyżeczce kurek.  Formujemy z nich okrągłe knedle. 

W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i jak zacznie wrzeć wkładamy knedle . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku. 

Na patelni roztapiamy 3- 4 łyżki masła, dodajemy pokrojony drobno koperek, solimy i 2 minuty dusimy.
Polewamy knedle. 


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.