Pierogi z dynią, twarogiem i zapiekane w aromatycznym sosie serowym

Nie wiem jak u Was ale u mnie pierogi są szczególnym daniem i w każdej postaci są zjadane.

Nie mam co prawda za wiele czasu na lepienie pierogów ale jak już zaczynam to prawdziwa fabryka wychodzi. Wszyscy chcą zjeść i dostać jeszcze w pudełeczku do domu porcję pierogów.

Moja mama robiła najlepsze pierogi, niestety już w czasie przeszłym.. Już prawie rok Jej nie ma.

Nikt nie był w stanie przebić jej ciasta, farszów i innych dodatków. Też, jak zaczynała robić to była prawie jak fabryka pierogów, dokarmiała kogo tylko się dało, sąsiedzi, ich dzieci, znajomi, rodzina.

Ze szczególnym sentymentem wspominam starszą Panią, moją imienniczkę Panią Bronię. Mieszkała sama i często zachodziła do nas na pogawędkę z mamą i oczywiście na pierogi mamy. Pani Bronia miała niesamowitą przeszłość, otóż została wraz z mamą i siostrą wywieziona na Sybir w czasie wojny. Jako jedyna przeżyła i wróciła do Polski a to co przeżyła było niesamowite. Opowiadała nam o tym i do tej pory pamiętam te opowieści, które w tamtych czasach były czymś niesamowitym…

Jak widzicie pierogi w mojej rodzinie są czymś wyjątkowym, mamy ogromny sentyment do nich, można powiedzieć, że są naszym daniem rodzinnym 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

600 g mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 żółtko,

2 łyżki oleju,

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

Spory kawałek dyni, około 1 kg

1 cebula

sól i pieprz do smaku,

200 g twarogu,

½ kostki masła

Sos serowy :

25 dag sera typu Dor blu,

2 szklanki mleka,

250 g śmietany kwaśnej 12 %,

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz.

Dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.  Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy startą dynię i dusimy na średnim ogniu około 10 minut – mieszając od czasu do czasu. Gotową dynię studzimy.

Do wystudzonej dyni dodajemy twaróg, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Przygotowujemy sos serowy

Na patelni rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec śmietanę t i znowu zagotowujemy.

Do naczynia, w którym będziemy piec pierogi wlewamy sos serowy i układamy pierogi.

Gotowe pieczemy ( bez przykrywania) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Na koniec posypujemy skrojonym drobno koperkiem.

Podajemy gorące i pachnące.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Wrzesień 23
    Odpowiedz

    uwielbiam pierogi z dynią, ale w moim domu robi się je zawsze na słodko. Stąd z wielką chęcią wypróbuję Twoją propozycję!

  2. Brenia
    Wrzesień 23
    Odpowiedz

    koniecznie !! dynia jest równie dobra w wersji wytrawnej jak i na słodko 🙂 Pozdrawiam !!

  3. Natalia
    Październik 10
    Odpowiedz

    Najpyszniejszy farsz do pierogów!

  4. Brenia
    Październik 10
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się, że smakował !!

  5. Październik 12
    Odpowiedz

    Tego u Ciebie szukałam.. pamiętam jak o nich mówiłaś.. cudeńka!!!

  6. Brenia
    Październik 12
    Odpowiedz

    🙂 to działaj Aniu !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.