Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z pieczarek i sera

Naleśniki w wersji bez glutenu, z mąki ryżowej z pysznym farszem z pieczarek, sera, natki pietruszki.

Lubimy naleśniki w różnych wersjach – słodkich jak też i wytrawnych.

Dzisiaj wersja wytrawna, dla miłośników pieczarek.

DSC_0753

Składniki :

120 g maki ryżowej,

1 jajko,

200 ml mleka,

200 ml wody gazowanej,

Szczypta soli,

Farsz:

200 g pieczarek,

1 cebula,

100 g sera gruyere,

Ser morazella w kulce,

Sól, pieprz,

Natka pietruszki

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, mleko, jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do podsmażonych pieczarek  stary ser gruyere, pokrojoną natkę pietruszki  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem – mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, na to dajemy plasterki sera mozarella i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na małym ogniu, patelni – około 10 minut – aż ser mozarella się rozpuści.

Podajemy ciepłe z sałatką.

DSC_0782 DSC_0776

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Styczeń 23
    Odpowiedz

    robiłam jedna przymiarkę do naleśników ryżowych ale nie za bardzo mi wyszły…. kruszyły się – chyba zrobiłam za grube:) Twoje wyszły idealne!

  2. Brenia
    Styczeń 23
    Odpowiedz

    Tak, mąka ryżowa jest specyficzna i nie trzeba smażyć naleśniki na dość mocnym ogniu. Ja dałam małą chochlę na średnia patelnię.

  3. Lipiec 25
    Odpowiedz

    aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.