Gulasz z wołowiny z dodatkiem papryki, cukinii, papryczki chilli i czerwonego wina to moja propozycja na zimowy obiad. Jest sycący, aromatyczny, klasyczny i w zimowe dni z kaszą gryczaną smakuje wybornie.
Do takiego pikantnego gulaszu lubimy domowe kwaszone ogórki, które w zimie mają wyjątkowy smak i są bardzo zdrowe.
Składniki:
600 g mięsa wołowego gulaszowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryka,
2 papryczki chilli ,
1 mała cukinia,
Puszka pomidorów,
½ szklanki czerwonego wina,
Sól, pieprz,
liść laurowy
Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy na małe kwadraty. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy w paski. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski – bez wyjmowania pestek.
Cebulę obieramy i kroimy na talarki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, czosnek i znowu chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy mięso, mieszamy i dusimy chwilkę razem z warzywami. Jak mięso będzie lekko podduszone to podlewamy gulasz szklanką wody i gotujemy pod przykryciem około 40 minut ( jeśli wyparuje zbyt dużo wody to możemy dolać trochę – to zależy ile chcemy mieć sosu).
Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, dodajemy również pomidory , czerwone wino i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gotowy gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli w proszku jeśli jest za mało pikantny. Podajemy z kaszą gryczana i kiszonymi ogórkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz