Polędwiczki wieprzowe z cukinią, pomidorem i serem gruyere

Polędwiczki to bardzo delikatne i smaczne mięso. U mnie lubimy je na wiele sposobów. Tym razem przyrządziłam je nieco inaczej, z dodatkiem warzyw, które zimą powinniśmy jeść w dużej ilości. Danie wyszło soczyste, idealne na rodzinny zdrowy obiad.

 

 DSC_0604

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe,

Cukinia,

3 pomidory,

2 ząbki czosnku,

15 dag sera gruyere,

½ szklanki białego wina

Olej

Sól, pieprz

Wykonanie

Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy, suszymy  i kroimy  każdą  wzdłuż, tak aby powstał duży plaster mięsa. Mięso delikatnie  tłuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem.

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z pomidorami.

Na polędwiczkę nakładamy plasterki cukinii, pomidora, ser, doprawiamy solą, pieprzem i zwijamy całość w rulon. Każdy rulon obwijamy nitką aby być pewnym, że rolada będzie zwarta. Gotowe roladki podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem z patelni i białym winem.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i dusimy roladki około 15 minut.

Roladki wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki i polewamy sosem z pieczenia.

DSC_0638 DSC_0621

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.