Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z cukinią podane z sosem porowo-pomidorowym

Lekkie i zarazem smaczne danie – szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z cukinią podane z sosem porowo-pomidorowym. Szaszłyki są delikatne, zaprawione wcześniej z zaprawie z sosem sojowym, czosnkiem i cząbrem. Do tego zrobiłam aromatyczny sos z pora i pomidorów z dodatkiem papryczki chilli. Wyszło pyszne i delikatne danie na obiad lub ciepłą kolację. Ja podałam z makaronem ale oczywiście każdy może dać to co lubi – ryż, ziemniaki, kaszę..itp

Ważne w przypadku tych szaszłyków to nie przesuszyć delikatnego mięsa z polędwiczki. Grillujemy je krótko w piekarniku na funkcji grill ( ja tak zrobiłam) lub na patelni grillowej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe – około 600g,

1 średnia cukinia,

Łyżeczka suszonego cząbru,

Łyżka sosu sojowego,

pieprz Cayenne,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Sos porowo-pomidorowy

Puszka krojonych pomidorów,

1 cebula szalotka,

1papryczka chilli,

3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,’

1 duży por,

Patyczki do szaszłyków

Wykonanie

Polędwiczki myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię myjemy i kroimy również na małe kwadraty/prostokąty i doprawiamy solą.

W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, cząber, sos sojowy, szczyptę pieprzu cayenne i mieszamy. Kawałki polędwiczek mieszamy z ¾ zaprawy i zostawiamy na ½ godz. do lodówki. Do pozostałej części zaprawy dajemy cukinię i chwilę trzymamy w zaprawie.

W między czasie przygotowujemy sos porowo-pomidorowy.

Z pora odcinamy zieloną część a białą część kroimy na dwie części ( wzdłuż), płuczemy i następnie kroimy w drobne paski.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, por i podsmażamy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w puszce, pokrojoną w paski papryczkę chilli, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut ( mieszając od czasu do czasu).

Polędwiczki nakłuwamy na patyczki do grillowania ( patyczki wcześniej zanurzamy w oleju), na przemiennie z cukinią i pieczemy w piekarniku na funkcji grill, w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut, odwracając co jakiś czas szaszłyki.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.