Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Już zapewne zauważyliście, że lubię przygotowywać dania mięsne z polędwiczki wieprzowej.

Dzisiaj propozycja dla osób lubiących ciekawe i niecodzienne smaki. Ser gorgonzola jest dobrym dodatkiem zarówno do makaronu, zapiekanek jak też do mięsa.

Moje polędwiczki były aromatyczne i soczyste. Ważne aby je długo nie smażyć a potem długo nie gotować w sosie. Mięso polędwiczek jest delikatne i nie wymaga długiego smażenia – staje się wtedy suche.

Polędwiczki podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą – jęczmienną, jaglaną itp.. – jaką lubimy.

Wszystko razem smakuje rewelacyjnie.

DSC_0229

Składniki

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

Sól , pieprz,

Olej rzepakowy

Sos:

25 dag sera typu gorgonzola,

2 szklanki mleka,

1 mały naturalny jogurt naturalny – gęsty lub śmietana 12 %

Wykonanie:

Polędwiczkę czyścimy z błon i kroimy na małe kotlety. Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab  lecz w rękach je rozcieramy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z obu stron – trwa to około 2 minut z każdej strony bo polędwiczki to delikatne mięso. Odkładamy usmażone polędwiczki do miski.

Na tej samej patelni ( z tłuszczem po polędwiczkach) rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.

Polędwiczki dajemy do sosu i zagotowujemy 1-2 minuty.

DSC_0241-001

DSC_0254

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.