Udka kurczaka zagrodowego pieczone z cukinią i czerwoną cebulą

Mięso z kurczaka zagrodowego jest zdecydowanie lepszym mięsem od takiego fermowego. Muszę Wam powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jakości kurczaka zagrodowego – miękka skórka, delikatne mięso.  Teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do tego fermowego. Jak już kiedyś próbowaliście takiego kurczaka to zapewne podzielicie moje zdanie.

Dzisiaj przygotowałam udka kurczaka zagrodowego w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i mieszanki ziół. Wcześniej wyluzowałam mięso z kości aby upiec czyste mięso z cukinią i czerwoną cebulą.

Podsuwam Wam również sposób na pieczenie kurczaka i warzyw z użyciem zamoczonych wcześniej w wodzie papierów do pieczenia. Kiedyś przeczytałam o tym i muszę Wam powiedzieć, że teraz tylko tak piekę zarówno kurczaka, indyka jak też warzywa i ziemniaki. Pieczenie w takich zamoczonych papierach powoduje, że mięso i warzywa nie wysuszają się, są soczyste i mokre.

DSC_0158

Składniki

6 udek kurczaka zagrodowego

Sól, pieprz,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

Sok z jednej cytryny,

1 średnia cukinia,

2 czerwone cebule,

Łyżeczka wymieszanych, suszonych ziół : oregano, tymianek, cząber, mięta,

2 łyżki oliwy

Wykonanie

Mięso z udek kurczaka trybujemy czyli luzujemy z kości. Potrzebny jest bardzo ostry nóż. Robię to w ten sposób, że nacinam   mięso i ścięgna przy główce kości. Potem tnę mięso wzdłuż kości. Następnie mięso oddzielam nożem, przecinam wszystkie ścięgna. Dokładnie wycinam kość z mięsa – jeśli pozostaną jakieś chrząstki to też je wycinam . Tak wyluzowane mięso płuczemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.

W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, zioła, oliwę, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny mieszamy. Udka zalewamy marynatą ¾ częścią marynaty – trochę zostawiamy aby zalać cukinię i cebulę – przechowujemy około 1 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cukinię myjemy, suszymy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy paski, dość cienko każdy kawałek. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i marynatą . Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia, który wcześniej moczymy. Na to dajemy warzywa i udka kurczaka. Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim całość.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy blachę z mięsem i warzywami i pieczmy pod przykryciem około 50 minut. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia

Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 10 minut aż warzywa i mięso będą zarumienione.

 DSC_0197 DSC_0167

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.