Burgery z piersi kurczaka

Nie wiem jak Wy ale ja czasami lubię zrobić moim dzieciom i sobie małą ucztę Fast foodową. Burgery w różnej wersji z pysznymi, ulubionymi dodatkami , to fajna zabawa w trakcie komponowania kanapki i jednocześnie niezła uczta smakowa kulinarna.

Tym razem zrobiłam burgery z piersi kurczaka zagrodowego, który zblendowałam bardzo krótko, dzięki czemu nie było papki tylko rozdrobnione mięso. Dodałam do takich burgerów podduszoną cebulkę dymkę z czosnkiem. Jak będziecie formować burgery to nie zapomnijcie ręce nasmarować oliwą, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejać w trakcie formowania placków. Kotlety usmażyłam na patelni grillowej, dość krótko aby mięso się nie wysuszyło.

DSC_0117

Składniki na 4 porcje: 

2 piersi kurczaka zagrodowego

4 bułki pełnoziarniste,

1 jajko,

2 cebule,

Zielone szparagi,

Czerwona cebula,

3 cebulki dymki z zieloną częścią,

Ząbek czosnku,

4 plastry sera mozarella,

parę liści rukoli,

Oliwa do smażenia,

sól, pieprz,

sos salsa

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do malaksera; dodajemy jajko i miksujemy krótko. Przekładamy mięso do miski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżeczkę masła. Cebulkę dymkę ( wraz z częścią zieloną) kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię. Czosnek wyciskamy również na patelnię. Smażymy na małym ogniu dość krótko i dodajemy do mięsa. Dodajemy też łyżkę wody i dokładnie mieszamy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Ręce smarujemy oliwą i z mielonego mięsa formujemy  okrągłe, cienkie kotlety, smażymy na patelni, na średnim ogniu – około 4 minuty z każdej strony.

Szparagi czyścimy ze zdrewniałych końcówek, myjemy i smażymy krótko ( 2 minuty) na patelni z ząbkiem czosnku, pokrojonym w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy, i suszymy.

Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki plastry sera mozarella i zapiekamy w piekarniku około 7 minut. Po wyjęciu układamy różne, przygotowane wcześniej dodatki do hamburgera – rukolę, mięso, sos salsa, cebula i szparagi. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Smacznego!

 DSC_0132 DSC_0127

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.