Jakoś dawno nie było na blogu mięsa. Muszę się Wam przyznać, że jak pojawiają się dobre warzywa i robi się ciepło to mięso nie gości często na naszym stole. Wtedy lubię robić różne, lekkie dania z warzyw, kaszy, makaronu.
Dzisiaj mam jednak coś z mięsa drobiowego i do tego w wersji którą najbardziej lubię czyli pikantne.
Szybkie, proste danie do zrobienia w wersji pieczonej w piekarniku lub na grillu.
Składniki
10 pałeczek z kurczaka,
15 skrzydełek,
3 łyżki oliwy,
Sok z 1 cytryny,
Łyżeczka suszonego cząbru,
½ łyżeczki suszonych płatków chilli,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki sosu sojowego jasnego,
Wykonanie
Pałeczki i skrzydełka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, cząber, wyciśnięty czosnek, chilli i sos sojowy.
Mięso wkładamy do zaprawy i mieszamy aby wszystkie kawałki mięsa pokryte były zaprawą. Przechowujemy z lodówce około 2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego/blachy razem z sosem i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 30 minut. Podajemy z ryżem i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz