Grillowane pikantne kotlety z piersi kurczaka

Jeśli lubicie potrawy w wersji pikantnej to polecam zrobienie na obiad piersi kurczaka w takiej pikantnej postaci. Bardzo dobra do takiej pikanterii okazała się ognista mieszanka przypraw w młynku firmy Kamis, którą posypałam kotlety. Do tego zrobiłam jeszcze salsę paprykowo – pomidorową z papryczką chilli i mieliśmy piekielny obiad.

Grillowane pikantne kotlety z piersi kurczaka

 

Składniki (dla 4 osób):

1  podwójna ( duża) pierś z kurczaka     

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek,

2 łyżki octu balsamico,

łyżeczka sosu sojowego

Ognista mieszanka przypraw (Kamis)

Salsa:

2 duże pomidory,

1 papryka,

1 mała papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Sok z cytryny,

świeża bazylia,

1 cebula –  tzw cukrowa


Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, ocet balsamico i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek tak aby były dwa kotlety z jednej piersi.  Kotlety solimy, pieprzymy i zalewamy marynatą – odstawiamy na minimum 1 godz. a następnie posypujemy pikantną mieszanką przypraw i grillujemy do czasu, aż się ładnie przypieką.

Przygotowujemy salsę: pomidory, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobne paseczki. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, mieszamy i dodajemy  sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i pokrojona bazylię. Całość dobrze mieszamy i podajemy do kurczaka. Dla złagodzenia pikanterii możemy podać z ziemniakami.

Grillowane pikantne kotlety z piersi kurczaka

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.