Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z cukinią i pomidorkami

Sezon grillowy powoli dobiega końca ale  dopóki mamy jeszcze ciepłe dni zachęcam do przygotowania pysznych szaszłyków z delikatnego mięsa jakim są polędwiczki wieprzowe z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i aromatycznym sosem. Cukinie są już dostępne na każdym bazarku, pomidorki są teraz też najlepsze więc można próbować  takich kolorowych i aromatycznych  szaszłyków na obiad lub kolację. Do tego dobry jest sos z jogurtu naturalnego (typu greckiego) z czosnkiem,  sokiem z cytryny i zielona sałata z sosem typu winegret.

Składniki

1-2 polędwiczki wieprzowe,

1 cukinia

20 dag pomidorków koktajlowych

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oliwy

Łyżka tymianku,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Mięso myjemy, czyścimy z błon ( jeśli takie są), suszymy i kroimy na kwadraty średniej wielkości. Następnie doprawiamy każdy kawałek solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: oliwę, sos sojowy, tymianek, sok z cytryny; wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego sosu odlewamy 1/3 a resztą sosu zalewamy polędwiczki i przechowujemy około 1 godz. Cukinię myjemy i kroimy na małe kawałki; pomidorki myjemy. Jak mięso poleży już w marynacie to wtedy podsmażamy je krótko na patelni i odstawiamy do miski aby chwilkę ostygło.

Następnie  przygotowujemy szaszłyki. Na patyczek nadziewamy mięso, cukinię pomidorek i tak na przemian. Gotowe szaszłyki układamy w płaskim naczyniu, posypujemy tymiankiem, polewamy pozostałym sosem i grillujemy w piekarniku ( lub na grillu) 7-10 minut. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatką.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.