Roladki z cukinii z aromatycznymi kotlecikami i sosem czosnkowym

Roladki z cukinii to ulubione danie na letnią imprezę, kolację a nawet do pracy na drugie śniadanie. Cukinia jest moim ulubionym warzywem  bo można z niej przygotowywać różne dania zarówno na ciepło jak też na zimno.

Na blogu jest  sporo dań z cukinii ale ciągle wymyślam nowe aby sprawdzać z czym cukinia jest dobra.

Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników dań mięsnych bo jest  z dodatkiem mięsa mielonego doprawionego czosnkiem i  tymiankiem.  Takie małe kotleciki w połączeniu z grillowaną cukinią, pomidorem i sosem jogurtowo-czosnkowym okazały się być pyszną przekąską na kolację .

DSC_0058-001

Składniki

2 cukinie średniej wielkości,

2 nieduże pomidory,

Farsz:

40 dag mięsa mielonego wieprzowego (ja miałam od szynki),

1 jajko,

Sól, pieprz,

1  łyżka suszonego tymianku

2 ząbki czosnku,

Oliwa

Sos jogurtowo- czosnkowy

1 mały jogurt typu greckiego,

1 ząbek czosnku,

Sól, pieprz,

Łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Umyte i wysuszone cukinie kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.

Kotleciki:

Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek  (wyciśnięty)  wbijamy  jajko, dodajemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 6 cm. i smażymy około 7 minut, obracając w różne strony ( tak aby podsmażyły się z każdej strony).

Sos. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, sok z cytryny i mieszamy.

Pomidory myjemy o kroimy na małe ćwiartki.

Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, przekładamy usmażonym kotlecikiem i ćwiartką pomidora. Każdą cukinię rolujemy i układamy  na półmisku. Gotowe roladki  polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.

DSC_0050 DSC_0063

Cukinia 2014

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. lipiec 30
    Odpowiedz

    Wprost uwielbiam , takie cukinie są fantastyczne w smaku, pozdrawiam 🙂

    • Brenia
      lipiec 31
      Odpowiedz

      tak, cukinie są dobre do różnych dań i połączeń kulinarnych 🙂 Pozdrawiam również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.